Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Adó 1% információk

2021.01.10

Milyen adatokra van szükség az adó 1% felajánlásához?

 

Az első kedvezményezetti körbe tartozó szervezet esetében a kedvezményezett adószámát kell beírni. A második kedvezményezetti körbe tartozó technikai számos vallási közösség és a kiemelt költségvetési előirányzat esetén a technikai számot kell megadnia. Az is megfelelő, ha a második kedvezményezetti körbe tartozó kedvezményezettnek a nevét tünteti fel és az alapján a szervezet azonosítható. Ha adóját a törvényes határidőig nem fizeti meg, rendelkezése érvénytelen. Érvénytelen a rendelkezés akkor is, ha a rendelkező nyilatkozat nem tartalmaz hibátlan és olvasható adószámot, technikai számot/nevet.

Második adó 1% a vallási közösségeknek

A kedvezményezettek másik csoportjába a technikai számos kedvezményezettek tartoznak. Ezek a Ehtv. szerinti vallási közösségek, feltéve, hogy technikai számot kaptak. Vallási közösségnek minősül a bevett egyház, a vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház és a bejegyzett egyház is.

A nav minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adó 1% felajánlásra jogosult adószámát, nevét, székhelyét. Továbbá a jogosultak listáját a bejelentések alapján folyamatosan frissíti, és biztosítja a közzétett listát tartalmazó adatbázis elérhetőségét a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter részére a Civil Információs Portálon történő közzététel, adatfeldolgozás és rendszerezés céljából.