Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Adó 1% felajánlás

2020.10.04

Adó 1% felajánlás

Az adó 1 százalék  felajánlásával magyarországi civil és egyházi szervezeteket segítheted az adód egy százalékával. Ezen az oldalon az adó 1 százalék felajánlásával kapcsolatos hasznos információk, kitöltési segédletek és hírek találhatóak.

Az adó 1%-os nyilatkozatát papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 20EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2021. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Adó 1% határidő

A magánszemély a rendelkező nyilatkozatot – függetlenül a személyi jövedelemadó megállapításának és bevallásának módjától – az adóévet követő év május 20-áig juttathatja el az adóhatósághoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.

Az adó 1% megtételére szolgáló űrlap tartalmazza a kedvezményezett adószámát, illetve technikai számát. A borítékon vagy a 1 % felajánlás nyilatkozaton szerepelnie kell a magánszemély adóazonosító jelének is. A borítékon feltüntethető a magánszemély neve és lakcíme is.

Az adó 1% felajánlás módjai

  1. a) adóbevallás esetén az adóbevallási nyomtatványon tünteti fel,
  2. b) ha a munkáltató vállalja, a munkáltatója útján,
  3. c) adóbevallás elektronikus úton történő benyújtása esetén az űrlapon tünteti fel – kivéve, ha a magánszemély nem maga készíti adóbevallását, és a képviselőjének a nyilatkozat megküldésére meghatalmazást nem adott -, vagy
  4. e) az a)-c) ponttól eltérően lezárt postai borítékban személyesen, postán vagy elektronikus úton.

Adóbevallásnak minősül az állami adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet elfogadásával, javításával, kiegészítésével elkészített bevallás is.